Τριχόπτωση

τριχόπτωση

Τριχόπτωση

Πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, παρατηρούν αυξημένη τριχόπτωση ή παρουσιάζουν διαφόρων βαθμών αραίωση (αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου) ή πάσχουν από παθήσεις των τριχών και του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, που οδηγούν σε αλλοίωση του στελέχους τους ή και πλήρη ατροφία του τριχοσμηγματικού θυλάκου.

Τι είναι η τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση είναι ένα σύμπτωμα μίας μεγάλης ομάδας νοσημάτων και απαιτείται ιδιαίτερη εξειδίκευση για την ορθή διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ορθή και έγκαιρη διάγνωση, καθώς αρκετές φορές είναι η υποκείμενη νόσος που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, και όχι μόνο το σύμπτωμα της τριχόπτωσης. Σε όλους τους ασθενείς καταγράφεται με λεπτομέρεια το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό, συζητείται η κατάσταση της υγείας και οι πιθανές ασθένειες άλλων οργάνων που μπορεί να επηρεάζουν την τριχοφυΐα.

Εξατομικευμένη Εκτίμηση της Τριχόπτωσης

Η εξέταση που πραγματοποιείται είναι αναλυτική, προκειμένου να εντοπισθούν οι διάφοροι παράγοντες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του προβλήματος σε κάθε άνθρωπο. Σε όλους, καταγράφεται με λεπτομέρεια το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό και συζητείται η κατάσταση της υγείας και οι πιθανές ασθένειες άλλων οργάνων που μπορεί να επηρεάζουν την τριχοφυΐα.

Εάν κριθεί απαραίτητο, διενεργούνται ορισμένες γενικές βιοχημικές αιματολογικές εξετάσεις που αποσκοπούν στην ανεύρεση πιθανών διαταραχών (αναιμίες, ορμονικές αποκλίσεις, κ.α.) ή και στην ανίχνευση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων ή και άλλων παραγόντων (π.χ. μικροοργανισμών, όπως Κάντιντα), οι οποίοι συνολικά ή ξεχωριστά επηρεάζουν τα μαλλιά.

Στη συνέχεια, ακολουθούν οι εξετάσεις του δέρματος της κεφαλής και των τριχών με τη δερματοσκόπηση, το τριχορριζόγραμμα, την εξέταση της τρίχας με πολωμένο φως ή και άλλες μεθόδους  και τη βιοψία, όταν απαιτείται.

Απώλεια μαλλιών – Αίτια Τριχόπτωσης

Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλεί τη λέπτυνση των τριχών, με ή χωρίς αύξηση στην απώλεια του αριθμού των τριχών. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε χρονική μείωση της φάσης ανάπτυξης ή αναγενούς φάσης του κύκλου ζωής των μαλλιών. Αυτή η μείωση προκαλεί σμίκρυνση των θυλάκων της  τρίχας, η οποία οδηγεί σε κοντύτερες και λεπτότερες τρίχες.

Έρευνες έχουν δείξει πως παρατηρείται αυξημένη απώλεια μαλλιών το Φθινόπωρο σε σύγκριση με άλλες εποχές. Η αύξηση αυτή στην απώλεια  των μαλλιών οφείλεται στο γεγονός πως ένας αυξημένος αριθμός τριχών εισέρχεται στη φάση ανάπαυσης ή αλλιώς στην τελογενή φάση του κύκλου ζωής τους το μήνα Ιούλιο. Αυτό το στάδιο λαμβάνει χώρα περίπου 100 μέρες πριν από την απώλεια των μαλλιών. Αυτή η διακύμανση του ρυθμού απώλειας μαλλιών ενδέχεται να οφείλεται σε ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, οπότε τα μαλλιά πέφτουν μόνο αφότου κρατήσουν το κρανίο ζεστό το χειμώνα και αφότου το προστατέψουν από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αυτό δε θα πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία και είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο λευκός αυτός βολβός είναι το τμήμα της τρίχας που βρίσκεται πλησιέστερα στη ρίζα της. Αυτό σημαίνει ότι η τρίχα έπεσε από τη βάση της και δεν έσπασε κατά μήκος του άξονά της. Αυτές οι τρίχες βρίσκονται στη φάση ανάπαυσης ή στην τελογενή φάση του κύκλου των μαλλιών και είναι φυσιολογικό να πέσουν.

Το άγχος θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν απώλεια μαλλιών. Αύξηση του στρες οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία και τη ρύθμιση του κύκλου των μαλλιών. Η αντίδραση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών υπό συνθήκες στρες.

Η τελογενής ροή (telogen effluvium) είναι ένα παράδειγμα παθοφυσιολογικής διαδικασίας που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών, εξαιτίας σωματικού ή πνευματικού στρες. Επιπλέον, το ψυχολογικό στρες μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Η ανδρικού ή γυναικείου τύπου αλωπεκία (φαλάκρα) αποτελεί την πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή και ως «ανδρογενετική αλωπεκία» επειδή η τριχόπτωση προκαλείται από δύο βασικούς παράγοντες: ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες) και γενετική προδιάθεση.

Η παραγωγή ανδρογόνων αυξάνεται μετά την έναρξη της εφηβείας. Ως εκ τούτου, τα πρώτα εμφανή σημάδια ανδρογενετικής αλωπεκίας συνήθως ξεκινούν στην εφηβεία. Η πιο σημαντική ορμόνη για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τριχόπτωσης είναι η διϋδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία είναι ένα πολύ ισχυρό ανδρογόνο. Η DHT παράγεται τοπικά στο θύλακα της τρίχας με μετατροπή της τεστοστερόνης. Η μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT ρυθμίζεται από το ένζυμο 5-άλφα-αναγωγάση. Αυτό το ένζυμο είναι ο στόχος των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης και ονομάζονται φιναστερίδη και ντουταστερίδη. Οι θύλακοι που έχουν προδιάθεση για ανδρογενετική αλωπεκία παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες DHT, σε σύγκριση με τους θυλάκους που δεν εμφανίζουν τέτοια προδιάθεση.

Η φαλάκρα είναι κληρονομική, αλλά τα ακριβή γονίδια που προδιαθέτουν στη φαλάκρα είναι άγνωστα. Γνωρίζουμε ότι η φαλάκρα είναι πολυγενής, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται από πολλά διαφορετικά γονίδια. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν ένα άτομο θα αναπτύξει φαλάκρα με βάση την παρουσία φαλάκρας σε συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας που συγγενεύουν εξ αίματος. Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των μελών της οικογένειας με φαλάκρα θέτει κάποιον σε κατηγορία με μεγαλύτερο κίνδυνο. Μεγαλύτερη κληρονομική προδιάθεση θέτει κάποιον σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει σοβαρού βαθμού φαλάκρα σε νεαρή ηλικία.

Θα μπορούσαμε να συνοψίσομε λέγοντας ότι πολλά γονίδια και από τον πατέρα και από τη μητέρα επηρεάζουν την τριχοφυΐα. Οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο, όχι κατά αποκλειστικότητα, από την οικογένεια της μητέρας τους και οι γυναίκες από την οικογένεια του πατέρα τους. Επομένως, προγνωστικά θα πρέπει να δούμε, αντιστοίχως, τα άρρενα μέλη της οικογενείας της μητέρας για τους άνδρες και τα θήλεα μέλη της οικογενείας του πατέρα για τις γυναίκες.

Η ανδρογενετική αλωπεκία επηρεάζει μόνο ορισμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής που ονομάζονται «ανδρογονοεξαρτώμενες περιοχές». Αυτές είναι περιοχές, που έχουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ανδρογόνων ορμονών στα κύτταρα των θυλάκων των τριχών και, επομένως, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη φαλάκρα. Αυτές οι περιοχές εντοπίζονται στην μπροστινή μετωπική γραμμή των μαλλιών και στο άνω τμήμα της κεφαλής.

Ορισμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής είναι ανθεκτικές στην ανδρογενετική αλωπεκία και δεν χάνουν μαλλιά ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής φαλάκρας, δηλαδή η ινιακή χώρα και περιφερικά στην κεφαλή. Αυτές οι περιοχές χρησιμοποιούνται από χειρουργούς μεταμόσχευσης μαλλιών για τη συλλογή θυλάκων τριχών.

Δεν έχουμε την ικανότητα να θεραπεύουμε την ανδρογενετική αλωπεκία, αλλά η θεραπεία μπορεί να σταματήσει την πρόοδο, να προωθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών και να πυκνώσει τους μικροσκοπικούς θύλακες των μαλλιών.

Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα σε πολλούς από τους ασθενείς.

Μία χορτοφαγική ή ωμοφαγική δίαιτα συμπεριλαμβάνει την πιθανότητα της μη επαρκούς πρόσληψης σιδήρου. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να έχει μία σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών. Μπορείτε να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου, ή να τρώτε φαγητά πλούσια σε σίδηρο για να είστε βέβαιοι πως η δίαιτά σας περιέχει επαρκή ποσότητα σιδήρου. Φαγητά πλούσια σε σίδηρο είναι το σπανάκι, οι φακές, η κινόα και το μπρόκολο.

Συμπληρώματα λυσίνης μπορούν να συνδράμουν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Ζητείστε από το γιατρό σας να εκτιμήσει τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας, σε περίπτωση που πιστεύετε πως ενδέχεται να είναι ανεπαρκή.

Ναι, ο θυρεοειδής σας μπορεί να αποτελέσει αιτία της απώλειας μαλλιών. Η λειτουργία του θυρεοειδούς (TSH, T3, T4) ελέγχεται πάντα σε ασθενείς που πάσχουν από απώλεια μαλλιών. Η τελογενής ροή (telogen effluvium) είναι για παράδειγμα ένας από τους τύπους απώλειας μαλλιών που μπορεί να προκληθεί από κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδή.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θαμπές, εύθραυστες τρίχες. Προτού προβείτε στις παραπάνω εξετάσεις, ενημερώστε τον ιατρό σας σε περίπτωση που λαμβάνετε συμπλήρωμα βιοτίνης.

Η βιοτίνη είναι δυνατόν να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών και μπορεί να απαιτηθεί να διακόψετε την πρόσληψη βιοτίνης για περίπου 2 ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων.

Θεραπείες Τριχόπτωσης

Θεραπείες της τριχόπτωσης

Η ολοκληρωμένη αυτή εξέταση και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται οδηγούν στην εξατομικευμένη επιλογή των θεραπευτικών μεθόδων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • την τοπική εφαρμογή μινοξιδίλης και άλλων φαρμακευτικών ουσιών και αυξητικών παραγόντων (PRP κ.α.), σε πυκνότητες και συνδυασμούς που παρασκευάζονται ειδικά για το κάθε άτομο,
  • την εισαγωγή των παρασκευασμάτων αυτών βαθύτερα στους θυλάκους των τριχών με ιοντοφόρεση, χωρίς άλγος ή και με τοπική έγχυση,
  • την αυτόλογη μεσοθεραπεία  με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP), το οποίο περιλαμβάνει αυξητικούς παράγοντες και την παράλληλη χορήγηση ιχνοστοιχείων και αμινοξέων από του στόματος, που χρησιμοποιούν οι τρίχες για να αναπτυχθούν,
  • τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών από του στόματος με τοπική δράση στους θυλάκους των τριχών χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες,
  • τη χρήση λέιζερ και άλλων τύπων φωτοθεραπείας, οι οποίες μπορεί να εφαρμόζονται ακόμη και στο σπίτι και, επίσης,
  • τη μεταμόσχευση τριχών με όλες τις μεθόδους. Οι δύο παλαιότερες μέθοδοι είναι οι FUT (Follicular Unit Transplantation) και η FUE (Follicular Unit Extraction).

Κατά την FUT, αφαιρείται λωρίδα δέρματος με τρίχες από την ινιακή περιοχή (δότρια περιοχή), οι οποίες παρασκευάζονται καταλλήλως και εμφυτεύονται στη βρεγματική και μετωπιαία περιοχή της κεφαλής, ενώ κατά την FUE, αφαιρείται ένας-ένας τριχοσμηγματικός θύλακας και εμφυτεύεται στις περιοχές με λιγότερες και λεπτότερες τρίχες. Παραμένουν, όμως, μικρές ουλές κατά την αφαίρεση των τριχών από τη δότρια περιοχή.

Αποκλειστική μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών PI-FUE

Σύμφωνα με νεότερη ειδική μέθοδο μεταμόσχευσης τριχών την Pl-FUE, λαμβάνεται η μισή τρίχα από τη δότρια περιοχή και εμφυτεύεται στην πρόσθια περιοχή της κεφαλής. Έτσι, από τις δύο «μισές» τρίχες, μπροστά και πίσω, αναγεννώνται ολόκληρες οι τρίχες. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται η δότρια περιοχή, χωρίς την ανάπτυξη ορατών ουλών.

Τα αποτελέσματα παρακολουθούνται με ειδικά υπολογιστικά μηχανήματα αξιολόγησης.

Our Contacts

Επικοινωνήστε
μαζί μας!

Αγίας Σοφίας 28, Θεσσαλονίκη
info@dermaesthetichair.gr
2310 282.292 & 2310 250.300