Αλλεργικές Δερματοπάθειες – Κνίδωση

αλλεργικές δερματοπάθειες

Τι είναι οι αλλεργικές δερματοπάθειες;

Η αλλεργική δερματοπάθεια προκαλείται όταν ο ασθενής που έχει ήδη ευαισθητοποιηθεί σε κάποιο αλλεργιογόνο, έρχεται ξανά σε επαφή με αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να προκληθεί μία εικόνα δερματίτιδας στην περιοχή, με συνοδό κνησμό. Πρόκειται για αντιδράσεις υπερευαισθησίας επιβραδυνόμενου τύπου, οι οποίες συχνά συγχέονται με την ερεθιστική δερματίτιδα και διαφέρουν, τόσο στον παθογενετικό τους μηχανισμό, όσο και στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Συνήθη αλλεργιογόνα που προκαλούν την αντίδραση, είναι τα μέταλλα (νικέλιο, χρώμιο, κοβάλτιο, χρυσός κ.ά.), τοπικά αντιβιοτικά, αρώματα, συντηρητικά, ο Κισσός και πολλά άλλα αλλεργιογόνα.

Τι είναι η κνίδωση;

Η κνίδωση είναι μία αγγειακή αντίδραση του δέρματος που οφείλεται στη μαζική αποκοκκίωση των μαστοκυττάρων, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ισταμίνης. Η αντίδραση αυτή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα όργανα, απειλώντας ζωτικές συστηματικές λειτουργίες. Η χαρακτηριστική δερματολογική εικόνα παρουσιάζει πολλαπλούς πομφούς (ερυθρά επάρματα του δέρματος)  και συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Οι πομφοί έχουν την τάση να εξαφανίζονται εντός 24 ωρών και να επανεμφανίζονται στα ίδια ή άλλα σημεία. Η κνίδωση μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα, λοιμώξεις, τροφές, αυτοάνοσα νοσήματα, φυσικά αίτια (πίεση, θερμότητα, ηλιακή ακτινοβολία) παρασίτωση, αλλά τις περισσότερες φορές είναι ιδιοπαθής.

Αντιμετώπιση αλλεργικής δερματοπάθειας

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού, καθώς και η φυσική εξέταση είναι σημαντική για τη διαφοροδιάγνωση και την ορθή αντιμετώπιση. Για την ανίχνευση των υπεύθυνων ουσιών, που προκαλούν τις  αλλεργικές εξ επαφής δερματοπάθειες, διενεργούνται ειδικές επιδερμικές δοκιμασίες (Patch test). Η αντιμετώπιση επιβάλλει την άρση του αιτιοπαθογενετικού παράγοντα, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Our Contacts

Επικοινωνήστε
μαζί μας!

Αγίας Σοφίας 28, Θεσσαλονίκη
info@dermaesthetichair.gr
2310 282.292 & 2310 250.300