Αποτρίχωση

Αποτρίχωση Αλεξανδρίτη

Η υπερτρίχωση στο πρόσωπο, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος, ιδιαίτερα στις γυναίκες, μπορεί να είναι ιδιοσυγκρασιακή, να είναι δηλαδή «φυσιολογική», ή να είναι αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών, κυρίως σχετιζόμενων με την έμμηνο ρύση (πολυκυστικές ωοθήκες) ή με άλλες παθήσεις των ενδοκρινών αδένων. Γι΄αυτό είναι απαραίτητο να εξετασθεί η υποψήφια για αποτρίχωση από δερματολόγο ιατρό προκειμένου, εάν διαγνωσθούν παθήσεις που οδηγούν σε υπερτρίχωση, να αντιμετωπισθούν θεραπευτικά, ώστε η μέθοδος αποτρίχωσης που θα επιλεγεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν διάφορες μέθοδοι, όπως το κερί, η ηλεκτρόλυση, κ.α. οι οποίες ήταν αργές, επίπονες, μη πρακτικές και με πτωχά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Σήμερα η αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη μέθοδος αποτρίχωσης θεωρείται η χρήση φιαφόρων τύπων φωτός με κυριότερη τα λέιζερς.

Αποτρίχωση με λέϊζερ

Η αποτρίχωση με λέϊζερ αποτελεί μία ιατρική πράξη, κατά την οποία μία ακτίνα φωτός λέιζερ αποστέλλεται στους τριχικούς θυλάκους, χωρίς να επηρεάσει καθόλου την επιδερμίδα που ευρίσκεται πάνω από αυτούς. Τα χαρακτηριστικά του φωτός είναι τέτοια, ώστε να απορροφάται από τη μελανίνη που υπάρχει στους τριχικούς θυλάκους και να μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία καταστρέφει το θύλακα της τρίχας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση, επειδή επιλεκτικά επηρεάζει το θύλακα της τρίχας και όχι το γύρω δέρμα. Δε συνοδεύεται από πόνο, επειδή το δέρμα ψύχεται, συνήθως με την παροχή ψυχρού αέρα, κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης.

Η τρίχα μεγαλώνει σε κυκλικά στάδια. Κατά το αναγενές στάδιο αναπτύσσεται συνεχώς, κατόπιν μεταπίπτει στο καταγενές και, εν συνεχεία, στο τελογενές στάδιο κατά τη διάρκεια των οποίων υποστρέφεται, αποπίπτει και ξεκινά η ανάπτυξη της νέας τρίχας. Το λέιζερ είναι αποτελεσματικό μόνον κατά το αναγενές στάδιο ανάπτυξης της τρίχας, διότι τότε θύλακας έχει μεγαλύτερο μέγεθος και πολύ μελανίνη και, έτσι, γίνεται ευκολότερος στόχος. Στον άνθρωπο η κάθε τρίχα ευρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης από τη διπλανή της, γι΄αυτό και πρέπει να εφαρμόσουμε αρκετές συνεδρίες λέιζερ με χρονική απόσταση 1 με 1,5 μήνα μεταξύ τους. Δεν απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες αποτρίχωσης ενδιάμεσα.

αποτρίχωση με λέϊζερ

Επειδή ο κύριος στόχος του λέιζερ είναι η μελανίνη, γι΄αυτό και τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρούνται σε ανθρώπους με σκούρες τρίχες και λευκό δέρμα, ώστε το φως να μη μπορεί να απορροφηθεί από τη μελανίνη του δέρματος ακόμα και εάν αυξήσουμε την ένταση του για να καταστρέψουμε αποτελεσματικότερα τους θυλάκους των τριχών. Επόμενως, σε σκουρόχρωμους ανθρώπους ή σε μαυρισμένους από solarium ή από τον ήλιο το καλοκαίρι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά λέιζερ ή και να ρυθμισθούν συγκεκριμένες παράμετροι λειτουργίας κατά τη χρήση τους. Διαφορετικά, το φώς μπορεί να απορροφηθεί και από τη μελανίνη της επιδερμίδας, η οποία θα αποχρωματισθεί κατά τόπους με δυσάρεστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η ίδια προσοχή και οι ανάλογες προΰποθέσεις και χειρισμοί πρέπει να τηρηθούν και όταν το χρώμα των τριχών δεν είναι σκούρο, αλλά ξανθό, κόκκινο ή και λευκό.

Έτσι, χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι λέιζερ όπως τα λέιζερ Αλεξανδρίτη (755 nm), Nd:YAG (1064) nm, διοδικά (800 nm), ακόμη και IPL (παλμικό φως) ή και ραδιοσυχνότητες. Ανάλογα με την ποιότητα της τρίχας, το πάχος της, το ιδιαίτερο χρώμα της και την εντόπισή της χρησιμοποιείται κάποιο από τα ανωτέρω ή επιλέγεται  ο συνδυασμός της χρήσης τους. Η ηλικία του ανθρώπου, το φύλο και οι προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί για τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου επίσης επηρεάζουν την επιλογή του μηχανήματος και τις παραμέτρους ρύθμισης.

Οι παράμετροι ρύθμισης είναι το μήκος κύματος και η ισχύς εξόδου του φωτός, οι οποίες ρυθμίζουν το βάθος διείσδυσής του, η διάρκεια του παλμού, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο παλμών και η διάμετρος της φωτεινής ακτίνας.

Όπως γίνεται αντιληπτό η αποτρίχωση με τη χρήση διαφόρων πηγών φωτός και λέιζερς δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να εφαρμοσθεί από οποιονδήποτε χειριστή, στον οποίον ο πωλητής του λέιζερ θα του «εξηγήσει πως λειτουργεί το μηχάνημα». Απαιτείται γνώση ιστολογίας και φυσιολογίας του δέρματος, αποκλεισμός παθήσεων που αυξάνουν την τριχοφυΐα και ολοκληρωμένη κατανόηση των ρυθμιστικών παρεμβάσεων σε κάθε μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα σε κάθε άνθρωπο, οποίος είναι διαφορετικός από τον άλλο. Η προσέγγιση, δηλαδή, θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Εμείς διαθέτουμε προσωπικό που έχει αναπτύξει μεγάλη πείρα σε διάστημα περισσότερο των 25 ετών και διαθέτουμε την κατάλληλη υποδομή, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα γρήγορα, ανώδυνα και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Άλλωστε συμμετέχουμε ως διδάσκοντες στους ειδικευόμενους δερματολογίας και σε άλλους ιατρούς δερματολόγους σε σεμινάρια και συνέδρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, γεγονός που μας διατηρεί σε υψηλό επίπεδο γνώσης και κατανόησης οποιασδήποτε νεότερης μεθόδου παρουσιάζεται.

Our Contacts

Επικοινωνήστε
μαζί μας!

Αγίας Σοφίας 28, Θεσσαλονίκη
info@dermaesthetichair.gr
2310 282.292 & 2310 250.300