Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα οφείλονται στους ιούς DNA διπλής έλικος human papilloma virus (HPV). Περισσότεροι από 80 τύποι του ιού έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα. Η συχνότητα των κονδυλωμάτων αυξάνεται συνεχώς τα 30 τελευταία χρόνια. Περίπου το 30-50% των σεξουαλικώς ενεργών ενηλίκων έχουν μολυνθεί από τους ιούς HPV, καθιστώντας τα κονδυλώματα το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Όμως, μόνο το 1-2% του ιδίου πληθυσμού διαθέτει κλινικές αλλοιώσεις της γεννητικής περιοχής. Υπολογίζεται ότι η πιθανότητα μόλυνσης κατά τη διάρκεια της ζωής προσεγγίζει το 80% περίπου.

Η συχνότητα των υποτροπών, κυρίως εξαιτίας της υποκλινικής λοίμωξης που περιβάλλει την αρχική κλινική βλάβη, δηλαδή εξαιτίας κυρίως της ασυμπτωματικής μετάδοσης, είναι υψηλή και υπερβαίνει το 25% σε περίοδο 3 μηνών μετά τη θεραπεία, ενώ σε περίοδο ενός έτους μετά από αυτή, μπορεί να φθάσει και το 90% των περιπτώσεων.

Λόγοι έγκαιρης αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούν σε άμεση αντιμετώπιση των λοιμώξεων από τους ιούς HPV:

Οι πρώτοι από αυτούς είναι ψυχολογικοί και αισθητικοί. Οι ορατές αλλοιώσεις συνήθως δεν είναι αποδεκτές από τους άλλους και, ανάλογα με την εντόπιση των αλλοιώσεων, μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα επίσης αποτελούν λόγο αντιμετώπισης. Εάν τα κονδυλώματα διογκωθούν, μπορεί να τραυματισθούν ή να επιμολυνθούν. Μεγάλα κονδυλώματα μπορεί να αποφράξουν την ουρήθρα ή το αιδοίο. Ο ασθενής επιθυμεί να θεραπευθεί για τον κνησμό, λόγω της δυσκολίας κατά την επαφή και άλλων ενοχλημάτων που συνοδεύουν την εμφάνιση των κονδυλωμάτων.

Θεραπεία κονδυλωμάτων

Η αντιμετώπιση γίνεται με τοπική εφαρμογή κρυοθεραπείας, τοπικών σκευασμάτων, καθώς και Co2 Laser. Πρόσφατα, έχει παρασκευασθεί και εμβόλιο έναντι ορισμένων τύπων της ομάδας των ιών των κονδυλωμάτων. Χορηγείται, προς το παρόν, σε γυναίκες μέχρι 25 ετών, με σκοπό την ανάπτυξη αντισωμάτων και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Θεραπεία κονδυλωμάτων

Ο σημαντικότερος, όμως, λόγος για έγκαιρη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη του αυτοεναφθαλμισμού του ιού, ή της μετάδοσής του σε άλλους ανθρώπους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ορατές κλινικές αλλοιώσεις είναι μεταδοτικές. Φαίνεται, όμως, ότι και η υποκλινική λοίμωξη είναι μεταδοτική. Το DNA του ιού έχει ανιχνευθεί στο δέρμα, κοντά ή μακρύτερα από τη βλάβη, στα δάχτυλα και στις άκρες των ονύχων, ή και στις τρίχες της γεννητικής, αλλά και απομακρυσμένων περιοχών ασθενών, όπως και υγιών ανθρώπων. Κλινικά, αντιμετωπίζεται συχνά η περίπτωση, κατά την οποία μία γυναίκα ή ένας άνδρας χωρίς άλλη σεξουαλική επαφή εμφανίζει κονδυλώματα για πρώτη φορά αν και έχει σταθερό σύντροφο, χωρίς ιστορικό ορατής κλινικής λοίμωξης, υποδηλώνοντας ότι η μετάδοση μάλλον προήλθε από υποκλινικές περιπτώσεις.

Άλλος λόγος έγκαιρης και επιθετικής θεραπείας θα μπορούσε να είναι η σχέση των HPV και της καρκινογένεσης. Είναι, σήμερα, βέβαιο ότι η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς, παράλληλα και με άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, έχει σχέση με ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας (ΕΝΤ) και, πολύ πιθανόν, και διηθητικό καρκίνωμα. Περισσότερα από το 50% όλων των καρκινωμάτων του τραχήλου της μήτρας περιέχουν ογκογόνους τύπους του ιού.

Τι είναι ο έρπης γεννητικών οργάνων;

Οι ερπητικές λοιμώξεις των γενετικών οργάνων οφείλονται κυρίως στον HSV τύπου 2 και σπανιότερα στον τύπο 1. Είναι υποτροπιάζουσα νοσήματα, καθώς μετά την πρωτολοίμωξη ο ιός παραμένει στα αισθητικά γάγγλια των νεύρων. Η κύρια συμπτωματολογία χαρακτηρίζεται από κνησμό και αίσθημα καύσου ή παραισθησίας, συνοδευόμενο από έκθυση φυσαλίδων, που είναι εντοπισμένες και έχουν την τάση να συρρέουν σε μικρές ομάδες.

Αντιμετώπιση του έρπητα γεννητικών οργάνων

Η αντιμετώπιση του νοσήματος γίνεται με τη χορήγηση αντιικής αγωγής. Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι υποτροπές είναι συχνές, χορηγείται αντιική θεραπεία καταστολής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

έρπης γενετικών οργάνων

Τι είναι οι κολπίτιδες;

Οι κολπίτιδες είναι λοιμώξεις του κόλπου, που οφείλονται συνήθως στον μύκητα Candida Albicans. Η ανάπτυξή του προκαλεί αίσθημα καύσου και έντονου κνησμού, ενώ η παραγωγή άφθονου κολπικού εκκρίματος είναι συνήθης. Η λοίμωξη μπορεί να συμπεριλάβει και τα χείλη του αιδοίου και να πάρει την μορφή της αιδοιοκολπίτιδας.

κολπίτιδες

Αντιμετώπιση της κολπίτιδας

Η λήψη ιστορικού κρίνεται αναγκαία, καθώς η λοίμωξη μπορεί να είναι δευτερογενής, λόγω λήψης αντιβιοτικών, να αναπτύσσεται σε έδαφος σακχαρώδους διαβήτη, στη διάρκεια εγκυμοσύνης ή να οφείλεται στη λήψη ταμοξιφένης. Η αντιμετώπιση της λοίμωξης γίνεται με τη χορήγηση αντιμυκητισιακής αγωγής και συχνά χορηγείται αντίστοιχη αγωγή και στο/ στη σύντροφο.

Η διάγνωση και η θεραπεία, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.

Our Contacts

Επικοινωνήστε
μαζί μας!

Αγίας Σοφίας 28, Θεσσαλονίκη
info@dermaesthetichair.gr
2310 282.292 & 2310 250.300