Πως προκύπτει η λάμψη της επιδερμίδας;

Το εξωτερικό φως του περιβάλλοντος διαχέεται με κάποιον τρόπο στην επιδερμίδα και της προσδίδει απαλό ροζ χρώμα φρεσκάδας και νεανικής όψης και  φωτεινότητα.  Τα χαρακτηριστικά αυτά, με μία λέξη, έχει επικρατήσει να τα ονομάζουμε «λάμψη» της επιδερμίδας. Μολονότι αυτό που περιγράφουμε φαίνεται απλό πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν πολύπλοκο μηχανισμό. Ο μηχανισμός αυτός μάλιστα, συνδέεται με αρκετές παραμέτρους και παράγοντες, που εφόσον  εμποδίσουν την λειτουργία του η επιδερμίδα μας δείχνει πλέον κιτρινωπή, θαμπή και άτονη.

Ποιος είναι ο μηχανισμός που εξασφαλίζει τη λάμψη της επιδερμίδας μας;

Το 90% του φωτός που φτάνει στην επιδερμίδα εισχωρεί διαδοχικά προς το βάθος της και φτάνει στο εσωτερικό του δέρματος. Στη διάρκεια αυτής της πορείας του το φως απορροφάται από τα χρωμοφόρα, ( μόρια που έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν το φως  και να το διαχέουν αφού πρώτα το χρωματίσουν). Στην συνέχεια επαναδιαχέεται προσδίδοντας στην επιδερμίδα μια απαλή ροζ απόχρωση, που την κάνει να δείχνει  λαμπερή.

Ποιες είναι οι συνθήκες για τη σωστή λειτουργία του μηχανισμού λάμψης της επιδερμίδας;

Για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία απορρόφησης και διάχυσης του φωτός η οποία εξασφαλίζει λαμπερή επιδερμίδα, θα πρέπει:

 • η επιφάνεια της επιδερμίδας μας να είναι λεία και καθαρή. Όταν είναι ξηρή η επιδερμίδα ξεφλουδίζει προκαλώντας ανομοιογενή διάχυση του φωτός. Αντίθετα, η λιπαρή επιδερμίδα, λόγω της υπερέκκρισης σμήγματος προκαλεί έντονες αντανακλάσεις του φωτός και έχει ελλιπή αλληλεπίδραση μαζί του.
 • η μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας μας να λειτουργεί ιδανικά ώστε να διευκολύνει την συνάντηση του φωτός με τα ερυθρά αιμοσφαίρια ( χρωμοφόρα που προσδίδουν το κόκκινο χρώμα στο φως, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στην τελική απόχρωση της επιδερμίδας μας).

Τελικά τι ευθύνεται για την θαμπή, χλωμή επιδερμίδα μας;

Αρχικά, μπορεί να ευθύνεται  το γεγονός ότι  η επιφάνεια της επιδερμίδας μας δεν είναι λεία και ομοιογενής ώστε να επιτρέπει την άριστη αντανάκλαση του φωτός. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες όμως τα αίτια μπορεί να προχωρούν ακόμη πιο βαθιά! Το στρες, η κούραση, ο κρύος αέρας,  η ρύπανση της ατμόσφαιρας, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η σωστή μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας μας (μια από τις δύο προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας του μηχανισμού λάμψης της ), η οποία τελικά δείχνει θαμπή και κουρασμένη.

Waist-up shot of charming relaxed and gentle young woman making cosmetological procedure applying facial cream on face with fingers and smiling broadly feeling perfect, taking care of skin. Beauty and skincare concept

Υπάρχει τρόπος να κερδίσουμε τη χαμένη λάμψη της επιδερμίδας μας;

Πρόσφατες  έρευνες από τον χώρο της κοσμετολογίας  για τον μηχανισμό λάμψης της επιδερμίδας, είχαν ως αποτέλεσμα και την δημιουργία καλλυντικών που δρουν ακριβώς «στην καρδιά του προβλήματος». Υπάρχει λοιπόν πλέον το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού αλλά και οι ανάλογες ενυδατικές κρέμες καθημερινής περιποίησης οι οποίες διατηρούν την επιδερμίδα ενυδατωμένη για 24 ώρες, έχουν σύνθεση ανάλογη με τον τύπο της (ξηρή ή κανονική/μικτή) αλλά παράλληλα περιέχουν (όπως και το καθαριστικό προϊόν) έναν αποκλειστικό συνδυασμό δραστικών συστατικών ο οποίος εξασφαλίζει την καλή μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας και την καλή κατάσταση της επιφάνειάς της. Τα δύο συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί γι αυτό τον σκοπό είναι:

 • το Μαγγάνιο: εμποδίζει τη συστολή των αιμοφόρων μικροαγγείων ευνοώντας τη μικροκυκυκλοφορία της επιδερμίδας
 • την Πολυφρουκτόλη: ενεργοποιεί τη φυσική απολέπιση της επιδερμίδας βελτιώνοντας την υφή και την όψη της

Έτσι, προσφέροντας καθημερινά ειδική φροντίδα στην επιδερμίδα μας μέσα από μια ενυδατική κρέμα που την διατηρεί υγιή ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του μηχανισμού λάμψης της μπορούμε να καταπολεμήσουμε την θαμπή, χλωμή και κουρασμένη όψη της και να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας να έχει φωτεινό, νεανικό χρώμα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν

Για να έχετε πραγματικά όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα δείξτε προσοχή:

 • στο διαιτολόγιό σας: θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε λιπαρά. Έτσι θα προσφέρετε στο δέρμα σας όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που του είναι απαραίτητες ώστε να είναι υγιές και να δείχνει λαμπερό.
 • στο νερό που καταναλώνετε: απαιτούνται τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα για καθαρή επιδερμίδα
 • στην άσκηση: λανθασμένα θεωρείται πως ωφελεί μόνο το σώμα. Κάνει πολύ καλό και στο δέρμα.
 • στις «κακές συνήθειες»: κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι καθόλου φιλικές συνήθειες για το δέρμα.
 • στην καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σας: δηλαδή στον καλό καθαρισμό και την σωστή ενυδάτωση και περιποίηση.

και μην ξεχνάτε ότι…

 • Η νεανική όψη της επιδερμίδας κρίνεται όχι μόνο από την «αρυτίδωτη» επιφάνειά της, αλλά και από το  ομοιόμορφο, απαλό ροζ, φωτεινό χρώμα που πρέπει να έχει.
 • Αν δείτε πόσο λάμπει μια λεία επιφάνεια στο φως και πόσο πιο θαμπή δείχνει μια άγρια επιφάνεια γίνεται  πιο εύκολα αντιληπτό,  πως όσο πιο λεία και καθαρή είναι η επιφάνεια της επιδερμίδας σας τόσο πιο καλά αντανακλά πάνω της το φως.
 • Δεν αρκεί να έχει λεία επιφάνεια για να είναι λαμπερή η επιδερμίδα σας (επομένως δεν αρκεί μία επιφανειακή απολέπιση). Σημαντικό ρόλο  παίζει και η απόχρωσή  της η οποία προκύπτει μέσα από έναν πολύπλοκο «φυσικό μηχανισμό λάμψης» που διαθέτει η ίδια,  κατά τον οποίο απορροφάται και διαχέεται  φως, αφού πρώτα «χρωματίζεται». Σ αυτόν τον  μηχανισμό  σημαντικό ρόλο έχει η καλή λειτουργία της μικροκυκλοφορίας της επιδερμίδας, η οποία όμως μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το στρες.
 • Το Μαγγάνιο και η Πολυφρουκτόλη είναι δύο ουσίες που σε συνδυασμό φάνηκε από εργαστηριακές έρευνες πως δρουν στην «καρδιά του προβλήματος» και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της θαμπής και άτονης επιδερμίδας.

Η πρόταση του μήνα

Η επιδερμίδα μας διαθέτει «φυσική πηγή λάμψης» που με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να «στερέψει»! Σ αυτό συμβάλουν το στρες, η κούραση, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες που «συνωμοτούν» εναντίον της. Για να γίνει η θαμπή και άτονη επιδερμίδα ξανά λαμπερή θα πρέπει να υπάρξει συστηματική καθημερινή φροντίδα μέσα από την οποία θα επιτυγχάνεται:

 • λείανση της επιφάνειας της επιδερμίδας  και
 • «ενεργοποίηση» ξανά του φυσικού μηχανισμού λάμψης