Οι ρυτίδες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνισή μας και αποτελούν τη σημαντικότερη ένδειξη γήρανσης του προσώπου και του λαιμού. Υπάρχουν πολλών τύπων ρυτίδες, τουλάχιστον πέντε. Κάποιες από αυτές έχουν σχέση με την ηλικιακή γήρανση, τη χρονογήρανση. Άλλες προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, δηλαδή έχουν σχέση με την πρόωρη γήρανση, τη φωτογήρανση. Αρχικά οι ρυτίδες είναι λεπτές και σχηματίζονται από την επιβράδυνση στο ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και από την ξηρότητα της επιδερμίδας. Σε μεγαλύτερες ηλικίες οι ρυτίδες γίνονται βαθύτερες και οφείλονται σε διάσπαση των κολλαγόνων και ελαστικών ινών στο δέρμα και σε χαλάρωση των μυών του προσώπου και του λαιμού. Επίσης, εμφανίζονται σκούρα σημάδια, ευρυαγγείες και μεγάλοι πόροι στο δέρμα, ιδιαίτερα του προσώπου.

Τι είναι οι ρυτίδες έκφρασης;

Οι ρυτίδες δεν εμφανίζονται μόνο με την ηλικία. Ένα τύπος ρυτίδων είναι και οι ρυτίδες έκφρασης. Αυτές αναπτύσσονται από τις διάφορες εκφράσεις του προσώπου και αντανακλούν τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Επομένως επηρεάζονται από το χρόνο και από την ηλικία. Παρόλα αυτά, μπορεί να εμφανισθούν και σε νεαρά άτομα, αφού η εκφραστικότητα αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης της προσωπικότητας τους. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η θέση που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή εάν πιέζουμε το πρόσωπό μας ή όχι όταν κοιμόμαστε.

Αντιμετώπιση των ρυτίδων

Ο καθαρισμός και η ενυδάτωση της επιδερμίδας, η χρήση προϊόντων που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνων και ελαστικών ινών, ο έλεγχος των συνηθειών εκφράσεως και ύπνου και η αποφυγή ή ο περιορισμός του καπνίσματος συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και της χαλαρότητας του προσώπου. Το ενυδατωμένο δέρμα είναι ελαστικότερο, δεν εμφανίζει απολέπιση και φαίνεται σφριγηλό και ταυτόχρονα απαλό, και, επομένως, περισσότερο νεανικό και υγιές. Η ενυδάτωση του δέρματος επιτυγχάνεται με ενυδατικές και μαλακτικές κρέμες, οι οποίες περιέχουν ουσίες που διευκολύνουν τη διείσδυση του ύδατος στο δέρμα. Ταυτόχρονα εμποδίζουν την απώλεια του ύδατος από την επιφάνειά του, διατηρούν δηλαδή και αναπαράγουν τους υδροσταθεροποιητικούς παράγοντες της επιδερμίδας.

Ο ρόλος των πήλινγκ στην ανανεώση της επιδερμίδας

Είναι φανερό ότι η επιδερμίδα που ανανεώνεται φαίνεται ακόμη περισσότερο φωτεινή και σφριγηλή, συμμετέχοντας στην εικόνα νεανικότερης εμφάνισης. Εκτός από τον προσεκτικό καθαρισμό και την καθημερινή ενυδάτωση, σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότερη και βαθύτερη ανανέωση της επιδερμίδας παίζει η καταστροφή των ανώτερών της στοιβάδων με το πήλινγκ. Η επιδερμίδα που καταστρέφεται ανανεώνεται με βελτίωση της υφής της. Ακόμα, περιορίζονται άλλες βλάβες που συνοδεύουν το δέρμα με το πέρασμα του χρόνου, όπως ρυτίδες, ευρυαγγείες και δυσχρωμίες. Έτσι, το δέρμα γίνεται φωτεινό, λείο και περισσότερο ομοιόχρωμο και οι πόροι μειώνονται σε μέγεθος και αριθμό.

Ανάλογα με τον αριθμό των στοιβάδων που καταστρέφονται, τα πήλινγκ διακρίνονται σε επιφανειακά και βαθειά. Για την εφαρμογή τους χρησιμοποιούνται διάφορες χημικές ουσίες. Από αυτές, συχνότερα εφαρμόζεται το τριχλωροξικό οξύ και διάφορα οξέα φρούτων με κυριότερο εκπρόσωπό τους το γλυκολικό οξύ. Μερικά από αυτά, χαρακτηρίζονται ελαφρά, καθώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και μόνοι μας, χωρίς ιατρική βοήθεια. Τα ελαφρά πήλινγκ καταστρέφουν τις επιφανειακές στοιβάδες της επιδερμίδας, οι οποίες, αντικαθίστανται από νεανικότερες, χωρίς σημάδια και λεπτές ρυτίδες. Η τακτική τους εφαρμογή κατά τη διάρκεια του έτους αποτελεί σημαντική βοήθεια στην περιποίηση της επιδερμίδας μας και στη διατήρηση της ελκυστικής της εμφάνισης.

Συνήθως το δέρμα πρέπει να προετοιμάζεται πριν από της εφαρμογή τους. Μετά από αυτήν είναι καλύτερα να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο επί μερικές ημέρες, ανάλογα με το βάθος διείσδυσης της δραστικής ουσίας. Η έντονη και συχνή ενυδάτωση γίνεται ακόμη περισσότερο απαραίτητη μετά το πήλινγκ.