Η ψωρίαση προσβάλλει κυρίως το δέρμα και είναι αρκετά συχνή πάθηση, αφού αφορά στο 1-3% του γενικού πληθυσμού. Επομένως, πάσχουν από ψωρίαση 80-120 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα, περίπου. Εμφανίζεται εξ ίσου και στα δύο φύλα, κυρίως σε νέα άτομα. συχνότερα μάλιστα μεταξύ της ηλικίας των 15 και 35 ετών. Η ψωρίαση εξελίσσεται χρονίως, με εξάρσεις και υφέσεις.

Γενικά, φαίνεται ότι το 65% των ασθενών παρουσιάζουν ήπια νόσο (προσβολή σε λιγότερο από 2% του σώματος), το 25% των ασθενών παρουσιάζουν μέτρια νόσο (προσβολή 2-10% του σώματος), και το 10% των ασθενών παρουσιάζουν σοβαρή νόσο (προσβολή μεγαλύτερη από το 10% του σώματος).

Παρ’ όλο που  η δερματική προσβολή στην ήπια και μέτριας βαρύτητας νόσο καταλαμβάνει μικρό μέρος του σώματος, μπορεί να υπάρχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπ’ όψη η νεαρή ηλικία των ασθενών. Η ψωρίαση, δηλαδή, εμφανίζεται σε μία περίοδο της ζωής τους που χαρακτηρίζεται από έντονες επαγγελματικές, κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες. Ο κνησμός και το άλγος μπορεί να εμποδίζουν την προσωπική περιποίηση, τη βάδιση ή και τον ύπνο. Οι θεραπευτικές μέθοδοι και φάρμακα έχουν, συνήθως, υψηλό κόστος και διαταράσσουν τον προγραμματισμό της εργασίας, ή το πρόγραμμα του σχολείου.

Όπως φαίνεται από ανάλογες δημοσιευμένες μελέτες, λιγότεροι από 1 στους 4 ασθενείς θα προτιμούσαν τη ψωρίαση σε σύγκριση με άλλη συνυπάρχουσα νόσο, όπως διαβήτης, άσθμα ή βρογχίτιδα, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση θα προτιμούσαν να πάσχουν από υπέρταση, κατάθλιψη, ή και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η κοινωνική απομόνωση αποτελεί συχνό πρόβλημα των ασθενών με ψωρίαση, αφού το 40-60% των ασθενών δηλώνουν ότι η ψωρίαση επηρεάζει δραματικά τη σεξουαλική τους επαφή, το 26% των ασθενών περίπου δηλώνουν ότι, κατά τη διάρκεια της έξαρσης, άλλοι άνθρωποι αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή μαζί τους, ενώ το 20% αισθάνθηκαν έντονη κοινωνική απομόνωση όταν τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από κοινόχρηστους χώρους, όπως από την πισίνα, το κομμωτήριο και το γυμναστήριο.

Όπως, άλλωστε οι ίδιοι οι ασθενείς με ψωρίαση παρατηρούν, είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν τη φύση της παθήσεως τους σε άλλους ανθρώπους μία με δύο φορές την εβδομάδα εάν πάσχουν από ήπια ψωρίαση, έως και μία με δύο φορές ημερησίως εάν πάσχουν από κάποια βαριά μορφή της νόσου.